מעבר .
מעבר היא מילה שמעבירה עולם ממקום למקום, ממחשבה אחת לשניה.
מעבר היא מילה ולא עשייה, היא פשוט מחשבה שמעבירה אותי אל השנייה.
"מעבר" זו דרך שאותי מובילה ומשכיחה את מה שהיה.
מעבר היא מילה שהפכו אותה לטקס , שמו לה חיוך מעל העצב , אמרו לה תתגברי ושכחו שהיא לא עשייה –
היא רק מילה שאותי מעבירה ממחשבה למחשבה.
(נכתב בליל יום העצמאות 2015 בעקבות טקס מעבר תמוה).
תמיד היה לי מוזר וקשה עם המעבר בין יום הזיכרון ליום העצמאות. מצד אחד מובן שעם העצב ישנה גם שמחה אך העצמאות שלנו כרכה המון עצב וקורבנות שבזכותם הקמנו מדינה כך שבמקביל ישנה את השמחה שאנחנו כאן חיים בארץ ישראל במדינה שבה יש מקום לכל יהודי מכל העולם. חלום ואגדה שהתגשמה.
אז למעשה זהו רעיון חכם ואולי אפילו נבון שלפני חגיגת יום העצמאות של המדינה אנחנו קודם מרכינים ראש לזכר הנופלים ורק אז חוגגים. אך זה לא פשוט להוציא זאת לפועל.. לפעמים המעבר הוא כ״כ דרסטי שהשמחה קצת תפלה.. או שהעצב היה בעצם מזוייף…הרי איך ניתן להרגיש את שני הרגשות כה טהורים וכה עוקבים ?…
והיכן מורגש הכי חזק ביצוע המעבר אם לא דרך המוזיקה? בטקסים משתמשים במוזיקה בכדי לנגוע בנו עם שיר עצוב ששייך לתקופה. לדוגמא, ביום השואה, הרדיו מלא שירים עצובים ובערב כשהמועד נגמר עדיין תישאר אותה אווירה מלנכולית והשירים השמחים יגיחו לאט ואפילו לרוב רק ביום שאחריו.
וביום הזיכרון, בו עסקינן, כשיורד הערב בום משנים פאזה לערב יום העצמאות אחרי שכל היום שמענו שירים על לוחמים מלחמות וגעגוע ואז פתאום- ״אז בואו נעשה לנו חג״ עם מלא חיוכים וקצב מרקיד. ואני שואלת היכן המעבר? עושים טקס מיוחד שקוראים לו טקס המעבר בכדי לרכך את השוני אך היכן השירים שמתחילים עצובים וירככו את המעבר לשיר אופטימי מלא תקווה והודיה?
למה המעבר צריך להיות כזה פתאומי והאם הוא אמיתי? מבחינה מוזיקלית זה מעניין. האוזן שלנו שומעת מנגינה ולפי המקצב שלה הגוף מחליט אם היא שמחה או עצובה, אם זה גורם לו לזוז ולעלות אנרגיות , רק לתופף את המקצב עם הזרת או פשוט להתרכז ולתת למנגינה ולמילים לנגוע. מבחינה פיזית אפשרי בבום ותוך שניה לשנות מצב רוח בעזרת מוזיקה אך הלב עוד צריך להאט להתחבר ולהיות שם באמת.
ניסיתי לחשוב ולמצוא שירים מתאימים אך השירים שמצאתי הם רגועים ועצובים למרות שהמילים קצת מעלות, או להיפך, שהמילים לא קשורות והמנגינה עוברת למזור. בעזרת חברים וחקירה מצאתי ששירים המתאימים למעבר הם דווקא השירים הדתיים. שממלאים אותך תקווה ואמונה- ״יהיא שעמדה״ של יונתן רזאל. שירים של ר׳ שלמה קרליבך. ״אחות קטנה״, ״אייכה״ של שולי רנד ועוד.. אז הנה אתגר למוזיקאים לשנה הבאה- להלחין ולכתוב שיר, חילוני אולי… שמתאים בהתחלה ליום הזיכרון ומסתיים מתאים ליום העצמאות.
https://www.youtube.com/watch?v=32rB20Cx6J0